Freediving

Vzhledem k tomu, že se zabývám i potápěním na nádech, nesmí tento skvělý sport na mém blogu chybět. Freediving je naprosto odlišným zážitkem, než je přístrojové potápění. Ponory nejsou ani zdaleka tak dlouhé jako "tradiční" přístrojové. Na druhou stranu přinášejí jiné pocity a zcela jiné chápání hloubek a obecně vidí celý ponor z jiného úhlu. Absolutní volnost, kterou člověk při freedivingu má, také působí dojmem, že potápěč sám je součástí vody nebo doknce nějakou tou rybou. Není tak "neohrabaný" a nevydává žádné zvuky, které by mohli ostatní mořské živočichy odradit (nicméně ve spoustě oblíbených lokalit jsou ryby na potápěče s přístroji zvyklé). 
 
Při procházení zdejších článků si můžete povšimnout, že nejsou věnovány výradně freedivingu. Některé budou možná zasahovat do šnorclování a podobně. Vždyť i v jednom divecentru mi říkali "nejlepší skindiver, kterého viděli." To asi protože nikdy neviděli freedivera, sama se za moc dobrou v tomto oboru nepovažuji.
Jen tím chci naznačit, že linie mezi šnorchlováním, skindivingem (něco jako šnorchlování pro pokročilé, ale v některých věcech se od freedivingu liší) a freedivingem můžou být dost tenké. A popravdě - já vždy byla podvodní typ a do kurzu freedivingu jsem se přihlásila spíše ze zvědavosti "jak to dělat správně."
 
Pod seznamem článků můžete najít i nějaké zajímavé fotgalerie z akcí, ke ketrým jsem nenapsala články.

Články

21.08.2015 12:51
Bazénový kurz freedivingu (článek zde) mám už nějaký ten pátek za sebou a teď bylo už na čase si jej rozšířit do plné "jedničky" i o hloubky u Ocean Devils Clubu. V Turecku jsem se dostala skoro do dvanácti metrů, bez lana jen s buddym na hladině. Čtrnáct metrů bude brnkačka, ne? Nehledě na to,...
02.05.2015 00:10
Asi není moc lidí, kteří by nikdy nebyli u moře a nezkusili šnorchlovat. A zanořit. Samozřejmě, že člověk se do nějaké té hloubky zakope a možná si v těch 5ti, maximálně 10ti metrech i pobyde. Ale co to tak posunout o level výš? Jsem sice přístrojová potápěčka, ale nikdy jsem se nebránila jiným...
 
 
 
PBs:
STA: 4:02
DYN: 65m
DNF: 50m
CTW: 16m

Anketa

Láká Vás freediving?

Ne (7)

Celkový počet hlasů: 37